500 Ft/fő - Gyulai Kolbász Múzeum
Érvényes: 2017.08.21 - 2018.09.07
Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.
  • Magyarország, 5700 Gyula
    Kossuth utca 7.
  • +36 66 561 680
  • email
  • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

A gyulai húsipar és a Gyulai Kolbász története lassan másfél évszázados múltra tekint vissza. A török uralom után Gyula városa Harruckern bárónak köszönhetően ismét vásárjogot szerzett. A tizennyolcadik, tizenkilencedik századra a gyulai vásár közép-európai hírnévre tett szert. A vásárok mellett a feldolgozóipar is jelentősen fejlődött ebben az időszakban. A Gyulai kolbász kezdetektől fogva hentes-, illetve gyári termékként jelent meg. Az 1900-as évek elején ifj. Balogh József házi gazdaságából kikerült készítményeit már Európa-szerte ismerik, a Gyulai hentesáruk kaphatóak Párizstól – Rómáig. 1910-ben hivatalosan is kitüntetett termékké vált, a Brüsszeli Világkiállításon aranyérmet nyert. Számos hentesmester, köztük Szabó József, Balogh József leszármazottja, Puczkó, illetve a Nagy család, Badura József, Gyepes János gyártotta Gyulán a kolbászt és vitte hírét a gyulai ínyességnek. (II. Melléklet – korabeli fotók) Balog József műhelyében dolgozott Stéberl András is, aki nagyüzemi tapasztalatokkal a tarsolyában költözött Gyulára és ismerte fel a térségben és a hentesmesterségben rejlő erőt. Jó tanácsadói és bátor üzletpolitikája meghozta a következő elismerést.

 

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző egyesülete által létrehozott húsipari kiállítást tekinthetik meg a Kétegyházi út 3/1 szám alatt. Aki jegyet vált és ellátogat erre a nagyon érdekes szakmatörténeti kiálllításra, egy ízletes kolbászkóstólásra is vendég a helyszínen. A tárlat gazdag kiállítási anyagai, tárgyai mellett régi fotókon, korabeli filmfelvételeken keresztül ismerhetik meg a gyulai hentesek történetét.

 

A Gyulai kolbász történetét bemutató "Húsipar Történeti Kiállítás" nyitva tartása:

Kedd - Péntek: 9-16 óráig
Szombat - Vasárnap: 9-13 óráig.

Belépő árak:
Felnőtt belépő 500 Ft
Gyermek, diák 6 éves kortól 300 Ft
Csoportos belépő 10 főtől 300 Ft

A belépő tartalmazza a kiállítás megtekintését tárlatvezetéssel, ajándék képeslapot és kóstolót az Egyesület által készített Hagyományőrző Gyulai Kolbászból.

Kérdése van? Visszahívjuk!×