Wonderland Fesztivál - Mesebeli országok; kiállítás, workshopok gyerekeknek
Érvényes: 2019.02.08 - 2019.02.28
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

A „Mesebeli országok” oktatási-művészeti projekt gyerekeknek (3-15 éves korosztály), illetve szüleiknek és tanáraiknak szól.

A Fesztivál alapját magyar illetve lengyel népmesék és mondák képezik. Ezek a történetek – melyek az emberiség számára legfontosabb értékekkel foglalkoznak: élettel, halállal, jóval, rosszal – azzal a céllal születtek, hogy megmagyarázzák a természet jelenségeit, értelmezzék a világot. Így a monda – amely leírja a nemzedékek tapasztalatait és magában hordozza a népi bölcsességeket – időtlen médiumnak minősül.

A projektre kiváló lengyel és magyar gyermekkönyv illuszrátorokat, valamint olyan iparművészeket hívtunk meg, akiknek munkáit a népmesék, a folklór és a természet inspirálja.
Projektjeink célja az, hogy segítsék a fiatalokat az érzelmi és szellemi fejlődésben, a modern világ jobb megismerésében, serkentsék a kreativitást, a művészeti tehetség kibontakozását, valamint gazdagítsák a legfontosabb tudományos és modern technológiai találmányokról szóló tudásukat.


Workshopok

A részvétel ingyenes, de regisztráció köteles. Ehhez kérjük, töltsék ki az alábbi jelentkezési lapot.
Amennyiben több gyereket szeretnének beíratni a foglalkozásra, kérjük mindegyikük számára külön jelentkezőlapot töltsenek ki.
A férőhelyek száma korlátozott, a szabad helyek feltöltése jelentkezési sorrendben történik.

A foglalkozásokon a gyermekek csak szülők (felnőtt) kíséretében vehetnek részt.
Álarcos mesék

– kézműves foglalkozás

7-9 éveseknek
időpont: 2019.02.09, 10:00 – 12:00
helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező utca 15.
vezeti: Marianna Jagoda, illusztrátor
Magyar és lengyel nyelven

A foglalkozás alatt – miközben a népmeséket hallgatják – a gyerekek maguk is mesehősökké változnak (sárkány, vasorrú bába, ravasz róka, furfangos kismalac, okos királylány, Babszem Jankó stb… ) saját kezükkel készített maszkok, álarcok segítségével.
Az illusztrátor ezalatt még különleges műhelytitkokba is beavatja a résztvevőket.

Szerkesszük együtt a Csodaceruzát!

– kreatív foglalkozás a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztőivel

5-12 éveseknek
időpont: 2019.02.09, 15:00 – 16:00
helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező utca 15.
vezeti: Sándor Csilla, a Csodaceruza főszerkesztője.

A gyerekek megismerkednek a folyóirat műfajával, képet alkotnak arról, hogyan épül fel egy magazin. Megtudják, kik dolgoznak a szerkesztőségben. A gyerekek írók, illusztrátorok, képszerkesztők szerepében közösen alkotnak. Az elkészült újságcikkeket, képeket végleges formába rendezzük!
Betyárvilág

– interaktív könyvbemutató és játék

9-12 éveseknek
időpont: 2019.02.16, 12:30 – 14:00
helyszín: Art Quarter Budapest, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50
vezeti:Dóka Péter, a Betyárvilág c. könyv szerzője

Dóka Péter, a kötet szerzője évek óta járja az országot, több mint száz sikeres író-olvasó találkozót tartott már gyerekeknek. Eddig megjelent hét könyve közül most a társszerzőként jegyzett Betyárvilágot mutatja be, amely a rajzaiért 2012-ben IBBY-díjat kapott. A szerző mesél a gyerekeknek a híres betyárvezérekről, a kevésbé ismert, de annál érdekesebb kapcabetyárokról, a bátor és erős betyárlányokról, valamint a kötetből is felolvas néhány izgalmas történetet. Ezután veszi kezdetét a kreatív foglalkozás, melynek során a gyerekekkel betyárneveket és -történeteket találnak ki, és az író segítségével megtanulják a történetszerkesztés és -mondás alapjait. A sok nevetés garantált. A szervezők mindenkit várnak szeretettel.
Mesélő betűk - A kezdet kezdete

– foglalkozás

8-12 éveseknek
időpont: 2019. 02.16, 10:00 – 11:30
helyszín: Art Quarter Budapest, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50
vezeti: Kálmán Anna (többek között a Rumini és A táltos kecske könyvek illusztrátora)

A foglalkozás alatt mesékhez rajzolunk iniciálékat. Először megnézzük, mi is egyáltalán az iniciálé, utána választják ki és olvassák el a meséket a gyerekek. Az iniciálé rajzolásához bármelyik betűt felhasználhatják, amelyik megragadja a képzeletüket.
Cél, hogy olyan képeket hozzunk létre, amelyek egyetlen kockába sűrítve megmutatják, mit jelenta gyerekek számára a választott a történet
A képek elkészítéséhez grafit és/vagy színesceruzát fogunk használni. Radírozni is nyugodtan lehet.

REGISZTRÁLOK!

Közös meseolvasás
5 éven felüli gyerekeknek és szüleiknek
időpont: 2019.02.09, 12:30 – 14:00
helyszín: Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező utca 15.

A népmeséket Kováts Adél, a Radnóti Színház ügyvezető igazgatója, és Takács Mari, illusztrátor, író, Gedeon Márta „A csodaszarvas. Magyar mesék” c. könyv szerkesztője mesélik.

 


Interaktív kiállítás gyerekeknek

„Mesebeli országok”

2019. február 8-28.
Kiállításmegnyitó: 2019. február 8, 18:00

Art Quarter Budapest, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50
Hétfő – péntek: 12:00 – 18:00
Szombat (02.16 és 02.23): 10:00 – 14:00

A népmesék a társadalmak és kultúrák tudatában létező motívumok, történetek és a világ értelmezésére szolgáló módszerek halmazai. Évszázadok óta egyfajta nyitott párbeszédben vannak fogyasztóikkal, akik szabadon alakíthatják, interpretálhatják őket. Az illusztráció pedig a mesemondás sajátos formája.

Az illusztrátor így maga is mesélővé válik, aki saját tapasztalataira, érzelmeire támaszkodva mutatja be a történetet, így annak új változatát teremti meg. Ezt a jelenséget szeretnénk alaposabban körbejárni a fesztiválon.
A helyszínen közel 100 olyan illusztrációvall találkozhatunk, amelyek az utóbbi 15 évben készültek Magyar- vagy Lengyelországban.

Az interaktív kiállítóterem olyan játszótér, ahol a gyerekek szabadon használhatják, kipróbálhatják mindazokat a könyveket, különleges játékszereket, bútorokat, berendezési tárgyakat, amelyek formatervezését a mesék, a folklór és a természet inspirálta.

A kiállítás kurátora: Wartecka-Ducki Milena

Kérdése van? Visszahívjuk!×