Mohácsi Busójárás 2022.
Érvényes: 2022.02.24 - 2022.03.01
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

A mohácsi sokacok híres népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. 

Vicces programokkal várják idén is a Mohácsra látogatókat 2022. február 24. és március 1. között.


A mulatság régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott.

A más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepet a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal, amely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák.

A farsang időpontja változó. A kezdete mindig január hatodika, azaz vízkereszt napja, a vége viszont évről évre változik, eshet akár február vagy március elejére is.

A farsang időpontja egyszerűen kiszámolható. Farsang a húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdetével kezdődik. Utolsó napja a húshagyókeddet követő hamvazószerda. A számolásnál a húsvét dátumából kell kiindulni, ami szintén változó ünnep. A húsvétot a tavaszi napéjegyenlőség (márc. 21) utáni első holdtöltét követő vasárnap ünnepeljük. Ha ettől visszaszámolunk 40 napot, akkor megkapjuk a farsang végét. Ezt a napot nevezzük a Húshagyó keddnek, ez a 40 napos böjt előtti utolsó nap, amikor még szabad a tánc, a vigadalom és fogyasztható hús.

További részletek >

Kérdése van? Visszahívjuk!×