200 Ft /fő - A matyó hímzés nagyasszonya: Kisjankó Bori
Érvényes: 2018.10.19 - 2020.10.31
Kisjankó Bori Emlékmúzeum
  • Magyarország, 3400 Mezőkövesd
    Kiss Jankó Bori út 22.
  • +36 49 500 134
  • email
  • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

A Kisjankó Bori emlékház és berendezése látszólag két célt szolgál: egyrészt emléket állít egy kivételes tehetségű népművésznek, Kisjankó Borinak, másrészt bemutatja a mezőkövesdi summások életmódját. Ez a kettősség azonban tényleg csak látszólagos, hiszen a summáslányok keze virágoztatta ki azt a csodálatos matyó hímzést, mely Mezőkövesd városát méltán tette világszerte ismertté.

Kis Jankó Bori 1876. augusztus 27-én született abban a házban, amelyben egész életét leélte. Híres szűcs családból származott. Nagyapja – Nagy János –, aki apró termete miatt kapta a Kis Jankó nevet, ismert szűcs volt. Unokáját, Molnár Borbálát már pöttömnyi korában műhelyében találjuk foglalatoskodni a színes fonalak, bőrök között. A gyenge fizikumú gyermek Borit a benne szunnyadó tehetség és a környezet hamar elindította a népművészet útján. Hagyományokból tudjuk, hogy azt nem csak kirajzolta, de önmaga ki is varrta a surcot már fiatal korában.

A matyó népművészet egyre virágzott, gazdagodott. Lobogós ingujjak, férfi, női surcok, korozsmák százait, talán ezreit rajzolta ebben az időben már az ő, gazdag képzeletszülte mesevirágokkal, dúsan viruló matyórózsákkal. Kis Jankó Bori már fiatalabb korában tevékenyen részt vett a matyó népművészet propagálásában. Bori állandóan rajzolt, a korszak végén már nemcsak a hagyományos viseleti darabok hímzései számára, de új rajzokat, hímzéseket is kérnek tőle. Terítőket, párnákat, ami most már nem a falubeliek szükségleteinek kielégítésére, hanem kifejezetten a városi polgári igény számára. Az új virágok, amelyeknek maga adta a nevet is, nem maradtak meg az ő terveiben, hanem átvették a többi íróasszonyok, tovább alakították, formálták rózsáit.

 

Emlékháza a mai napig díszesen őrzi Kisjankó Bori életének és kezének nyomát, érdemes benézni!

 

 

Nyitva

 

Január-március: csak telefonon történő előzetes időpont egyeztetéssel látogatható  (06 49 500-135)

 

Április-június: kedd-vasárnap 10-16

 

Július-augusztus: hétfő-vasárnap 10-18

 

Szeptember-október: kedd-vasárnap 10-16

November-december: kedd- szombat 10-14Belépő: felnőtt 200 Ft; gyerek, nyugdíjas 100 Ft

 

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 22. (Hadas városrész)

 

 

Kérdése van? Visszahívjuk!×