Kultúra a fotelből
Érvényes: 2020.03.26 - 2020.07.31
Az ajánlat 0 km-re van a jelenlegi pozíciómtól.
Az ajánlat leírása

6 legendás színházi előadás, amit már online is megnézhetünk

Itt az idő egy kis nosztalgiázásra

 

Akadnak, akik még élőben látták a színpadon Gábor Miklóst, Gobbi Hildát, Márkus Lászlót, mások viszont csak filmekből, televíziós felvételekből ismerhetik az előző század második felének színészóriásait. Legendássá lett előadások felvételeiből válogattunk, hogy különlegesebbé tegyük az otthon töltött estéket.

Koldusopera, 1965 >>

1928-ban mutatták be először Berold Brecht londoni szegénynegyedben játszódó Koldusoperáját, amelyhez Kurt Weil komponált zenét. Még Brecht néhány évvel későbbi átdolgozása előtt debütált a darab 1930-ban a Vígszínházban, Bicska Maxi szerepében Jávor Pállal. A közönségsikerre azonban évtizedeket kellett várni, a magyarországi ősbemutató inkább meghökkentette és megosztotta a nézőket. 1958-ban Szinetár Miklós színművészetis fiatalokkal készült előadása ütötte át ezt a falat, 1965-ben pedig a Madách Színház tűzte műsorára a darabot a főrendező, Ádám Ottó színrevitelében. Bicska Maxit Gábor Miklós játszotta, Pollyt Psota Irén, Peacockot Pécsi Sándor, Peacocknét Kiss Manyi, Tigris Brownt Márkus László, a híres Cápadalt Garas Dezső énekelte. A teljes előadás fekete-fehér felvételét megnézhetjük online.

Hongkongi paróka, 1973 >>

Szakonyi Károly Hongkongi paróka című komédiáját 1973-ban – a miskolci premier után – mutatta be a Nemzeti Színház. A nagyzási hóbortot kifigurázó előadásban Lenin-kötettel támasztják meg a televíziót, a munkásból lett cégvezető egy íróasztalt hintáztatva mutatja meg, miként kell felpakolni a teherautóra az áruval teli ládákat, a feleség pedig egy divatos hongkongi parókától reméli vonzereje növekedését. A főszerepeket Sinkovits Imre, Máthé Erzsi és Zolnay Zsuzsa játsszák, a rendező Illés István.

Marat/Sade (1981) >>

Színháztörténetet írt 1981 decemberében a Kaposvári Csiky Gergely Színház Marat/Sade bemutatója. Peter Weiss Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják De Sade úr betanításában című 1964-ben született drámáját Ács János rendező választotta, akinek azonban – Eörsi László Színház folyóiratban megjelent cikkének összegzése szerint – idővel elment a kedve a darabtól, amelyet a bemutató után a lengyelországi rendkívüli helyzet is amolyan „programnyilatkozattá” emelt. Kiváló színészek sora tűnik fel: Lukáts Andor, Jordán Tamás, Pogány Judit, Lázár Kati… hosszan lehetne sorolni, inkább nézzék meg a felvételt.

Csirkefej (1986) >>

Gobbi Hilda utolsó főszerepe volt a Csirkefej öregasszonya. Spiró György drámáját 1986-ban mutatta be a Katona József Színház. Akkoriban komoly megütközést keltett a lebontásra ítélt szegényes ház alkoholizmussal és más nehézségekkel küzdő lakóinak trágár beszéde a színpadon. Zsámbéki Gábor rendezésében érzékletes, szívszorító előadás született csodálatos színészi alakításokkal.

Játék a kastélyban 1984 >>

Márkus László és Zenthe Ferenc remekelése a Játék a kastélyban 1984-es bemutatója a Madách Színházban. Lengyel György rendezése szórakoztató, kiválóan visszaadja Molnár Ferenc humorát, színpadi leleményeit. A Madách Színház legendás időszakának előadása.

Döglött aknák (1979) >>

Csurka István egyik legjobban sikerült színdarabja a Döglött aknák. Egy vidéki kiskirályt és a reakciós volt úri osztály egy képviselőjét zárja össze egy kórterembe a véletlen. Major Tamás és Kállai Ferenc kiváló alakítása, Iglódi István rendezésében.

 

MARADJ OTTHON!

 
 

Hasonló ajánlatok
Gödöllői Királyi Kastély

Az itáliai barokk remekei az Gödöllői Királyi Kastélyban

8 000 Ft-tól/fő
Gödöllői Királyi Kastély

Európai Történeti Kertek Napja – 2024. április 26.

1 000 Ft-tól/fő
további hasonló ajánlatok
Kérdése van? Visszahívjuk!×