1 500 Ft/család - Noszvaji Családi Meseút
Érvényes: 2017.08.12 - 2021.06.06
Meseút
 • Magyarország, 3325 Noszvaj
  Béka utca
 • +36 20 514 9355
 • email
 • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

Noszvaj 2016. március 13-tól, egy egyedülálló, egész évben elérhető, népmesékre épülő családi programlehetőséget kínál. A mesés kikapcsolódásra vágyók a falu legszebb pontjait bebarangolva 10 kicsi „kacsalábon forgó” meseházikót találnak.

A tanösvény egyszerűen végigjárható házikókban egy -egy palóc népmesét és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, beszélgetés indító kérdést találnak a kicsi és nagy meseutasok. A helyszínen megpihenve vagy otthoni olvasásra is érdemes e meséket összegyűjteni, hiszen kevéssé ismert de szépséges gyöngyszemei a Magyar népmesekincsnek.

Megtudhatjuk, itt hogyan született Zöldlevél királyfi, hogy mi lehet a Tündérkirály kútjában. Végigizgulhatjuk Árva Juliska, a Pipakupak gyerek, Iborkabeborított Borbála és a Szomorú királykisasszony csodás történeteit, vagy hogy mit mesélnek az öregek a Bányatörpéről? Végül két különleges helyre is elkalauzol a meseút. Egyik a nemrégiben felfedezett Mária kegyhelyhez, ahol egy palóc legendamesét olvashatunk a menekülő Máriáról. Másik pedig az európában egyedülálló barlanglakások területe ahol a Farkaskő Művésztelepen található meseházikóban tudtunkkal elsőként tesszük közkincsé a betyár Vidróczki Márton noszvaji esetének történetét.

A kilenc házikót Tátrai Vanda meseterapeuta álmodta meg és gondos válogatás után, kilenc palóc mesehős történetével töltötte meg. Nagy Sándor fafaragó mester készítette el a házikókat, és kilenc helyi alkotó festette ki, egy -egy palóc mese hangulatát megragadva: 

 • Zöldlevél királyfi Meseháza- Bartók tér- Tóth Zsuzsanna festette meg
 • Tündérkirály Meseháza- Síkfőkút Tórét -Pintér-Balogh Amanda festette meg
 • Árva Juliska Meseháza- Gazdaház- Mátyus Ágnes festette meg
 • Szomorú királykisasszony Meseháza-Játszótér- Grósz Kata festette meg
 • Iborkabeborított Borbála Meseháza-De la Motte kastély- Tátrai Vanda festette meg
 • A Bányatörpe Meseháza-Nomád hotel- Balogh Fruzsina festette meg
 • Vidróczki betyár Meseháza- Farkaskő művésztelep barlanglakásai - Balázs Peter festette meg
 • Pipakupak gyerek Meseháza- Kossuth u- Jana Taborska festette meg
 • Mária Meseháza-Oxigén Zen Spa - Csergőné - Kájel Ágnes festette meg

A Családi Meseút egy játékos kalandtúra, a „népmesék tanösvénye” mely alkalmat teremt a nyaralás, pihenés ideje alatt egy kellemes kötetlenül végigjárható sétával bebarangolni a falut, s betekintést ad a legizgalmasabb portákra. Útközben a meseházikóknál megpihenve gondosan válogatott archaikus népmesékkel ismerkedhet meg, a kirándulók apraja nagyja mesékhez pedig játékos feladatok , beszélgetés indító kérdések tartoznak. Aki jól figyel annak alkalma nyílik jobban megismerni gyermekét és sok mindent vihet haza batyujában a szemfüles látogató!
A Pipakupakgyerek meseházikójában MESEKÖNYV CSERE_BERE pont is van! Hozd el megunt mesekönyved és cseréld ki!A MESEÚT MENETE:

1. A meseút kezdőpontja a Harmónia cukrászda, itt veheti meg a családi belépőjegyet. Ára: 1.500 Ft. A belépőjegyhez térkép, és mappa jár amibe gyűjthetik és hazavihetnek minden meseházikóból 1-1 mesét.
2. Töltse le ingyen MESEÚTLEVELÉT!MIELŐTT ÚTNAK INDULNAK:


Mit hozzunk otthonról?

MESEKÖNYV CSERE-BERE: A Meseút egyik állomása MESEKÖNYV CSERE-BERE pont, ezért jó ha otthonról hoznak néhány gyerek vagy mesekönyvet amit a ládában található könyvekre elcserélhetik! Igyekszünk folyamatosan feltölteni az időnként kiürülő könyvkészletet, ezért, ha sok fölösleges, megunt könyve van örömmel fogadjuk azokat is, a kezdőállomáson a Harmónia cukrászdában otthagyhatják nekünk.

SZEREZZENEK ÖRÖMET: A Meseút egy másik állomásán lehetőség van apró MEGLEPETÉSEKET elhelyezni a következő meseutas számára. Ezért jó ha otthonról hoznak néhány fölöslegessé vált apróságot, "kincset" amit Önök is otthagyhatnak!


Milyen hosszú az út?


A meseút összességében hozzávetőleg 7km területen elhelyezett meseházikókból áll, amik egymástól különböző távolságokra vannak. Mivel önjáró program a hossza 1-2 órás sétától az egész napos barangolásig igény szerint alakítható. A meseházak közül mindenki igénye, kedve szerint válogathat, az indulásnál kapott térkép alapján.


Mivel érdemes elindulni?


A faluközpont területén lévő házikók pár száz méterre vannak egymástól ezek kisgyerekekkel is könnyen végigjárhatók gyalog vagy babakocsival. A házikók a Játszótér, De la Motte Kastély, Református templom, Bartók tér, Kossuth úti patakpart közelében vannak. Innen a "felvég" felé, a Síkfőkúton található 2 meseház körülbelül 20 perces sétával közelíthető meg, a Nomád hotel területén és a Tóréten találhatók. A faluközponttól az "alvég irányába" elindulva pedig a Barlanglakások 20 perces könnyű sétával érhetők el, útba ejtve a Gazdaháznál lévő meseházat is. A legtávolabbi meseházikónk az Oxigén hotel parkjában található, a falutól távolabb, külterületen kell végighaladni. Ezt a távot érdemes autóval lerövidíteni. Gyalogosan a faluközponttól 35 perc séta.


3. Hol tudnak enni-inni pihenni menet közben?


A weboldal meseállomásokat bemutató pontjain összegyűjtöttük, hogy a meseházakhoz közel milyen szolgáltatások érhetők el, hol lehet eső, hideg esetén megmelegedni, ebédelni, kávézni, borozni, fagyizni, hol van múzeum, játszótér, csónakázási lehetőség, panoráma és fotópont a közelben.Az állomások tetszőleges sorrendben és idő alatt, önállóan látogathatók végig.


Szeretettel kíván mesés utat: Tátrai Vanda, meseterapeuta

Kérdése van? Visszahívjuk!×