1 280 Ft/db - Hazánk vidéki értékei a Mezőgazdasági Múzeumban
Érvényes: 2019.02.01 - 2020.01.31
Hungary Card
  • Magyarország, 1056 Budapest
    Váci u. 78-80.
  • +36 1 267 0896
  • email
  • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

Európa egyik első közparkjában, a Városligetben emelkedik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum monumentális épületegyüttese, a Vajdahunyadvár. A budapesti Vajdahunyadvár hazánk ezeréves fennállásának emlékműve, a romantikus historizmus egyik legszebb magyarországi alkotása. Az épületet 1991-ben nyilvánították műemlékké. Állandó kiállítások: A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől napjainkig - Új, állandó kiállítás. (Jelenleg a kiállítás I. üteme, a legrégebbi időszakok mezőgazdaságának története készült el és került bemutatásra. Ez az első kiállítási szakasz a magyar államalapítással zárul.) A háziállatok kialakulása, Hagyományos szarvasmarhatartás Magyarországon, Kisállattenyésztés, A növények országából, Erdészet, Természeti értékek, természetvédelem, Vadászati kiállítás, A magyar szőlő és bor Európában, A halászat története Magyarországon.

Aktuális kiállítások és események

A ló - Nemzeti lókiállítás 

A ló háziasítása alapvető jelentőséggel bírt az emberiség történelmében. Ez tette lehetővé a szárazföldek belsejének benépesülését, a szabad nomád életforma elterjedését. Forradalmasította a közlekedést, a szállítást, a vadászatot, a hadviselést, és nem utolsósorban a földművelésben is hasznosították a ló erejét.

A magyar szőlő és bor Európában

A tárlat nem egy szokványos agrártörténeti kiállítást jelenít meg, hanem bemutatja, hogy a művelési ág fejlődésén túl mit jelentett a Kárpát-medence népeinek az ókortól napjainkig a szőlő és a bor. Miért termelték, miért tisztelték hitvilágukban, vallásukban a szőlő- és boristeneket. Hétköznap- és az ünnepnapokon, milyen árut és megélhetést jelentett a szőlő és a bor egykor, és mit jelent ma. 

Erdészet

Az erdőgazdálkodás története azt a folyamatot jeleníti meg, ahogyan az ember az első erdőt irtó, erdőt hasznosító tevékenységétől eljutott a mai, többcélú erdőgazdálkodáshoz. Hazánkban ennek a történelmi folyamatnak a magyar honfoglalástól kezdődően vannak emlékei. Így a legeltetésnek, aztán a szántóföldi művelés érdekében végzett erdőirtásoknak, a bányászathoz, ércfeldolgozáshoz kapcsolódó kiterjedt erdőpusztításoknak, s ez utóbbiakhoz kötődő, első szabályozott erdőgazdálkodási műveleteknek. 

Vadászat, vadgazdálkodás

Ezt a kiállítást a Vajdahunyadvár gótikus épületszárnyának emeletén találjuk, négy teremre tagozódva: fegyverterem, világrekord trófeák terme, nagyvadas terem, illetve a hozzá kapcsolódó képző- és iparművészeti kabinet. 

A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől napjainkig

A kiállítás a magyar mezőgazdaság teljes történetét kívánja bemutatni az élelemtermelés kezdeteitől, vagyis az újkőkortól egészen napjainkig, az Európai Unióhoz való csatlakozásig. Ez hatalmas, mintegy 8000 éves fejlődést átfogó vállalkozás. 2005-ben a legrégebbi időszakok mezőgazdaságának történetét mutattuk be a magyar államalapításig. 

Természeti értékek, természetvédelem

A magyar természetvédelem a XIX. században kezdődött, és már az első világháború előtt is ért el eredményeket. A két világháború közötti időszakban, különösen pedig az 1970-es években védelemre kijelölt területek közül jó néhány szerepel a kiállításban. A védett állatokat, növényeket és földtani értékeket fényképek, preparátumok és makettek szemléltetik. 

Az állatok háziasítása

A kiállítás a domesztikációs folyamatot a jégkori állapotok felrajzolásával kezdi, és a Kárpát-medencébe - az ún. Körös-kultúra népével - eljutó első háziállatok bemutatásával végzi. Áttekintést ad a háziasítás módszereiről, a háziállatok kialakulásának helyszíneiről, s a Kárpát-medence legfontosabb háziállatainak történetéről. A kiállítás végül a magyarországi archeozoológiai kutatás történetével ismerteti meg az érdeklődőket. 

A növények országából

A kiállítás a hazai vadon élő növények néhány hasznosítási lehetőségét mutatja be. Többek között itt találhatjuk a táplálkozási, gyógyászati vagy éppen eszközkészítési céllal gyűjtötteket, továbbá a méhészet, a selyemhernyótenyésztés és a fűzvessző felhasználásának bemutatását. Ebben a kiállításban található az a földtörténeti áttekintés is, amelyben a növényvilág fejlődése követhető nyomon. 

A halászat története Magyarországon

A magyar halászat múltja népünk eredetéig, az őshazáig nyúlik vissza. Számos régészeti emlék, nyelvészeti és összehasonlító néprajzi kutatás bizonyítja, hogy a legősibb halászati eszközök és módszerek még a finnugor őshazából valók. Fennmaradásukban és az új hazában való alkalmazkodásukban elsődleges szerepet játszott, hogy ezek a halászati eszközök és módszerek az itteni viszonyok között is beváltak.

 

További részletekért kérjük, látogasson el a múzeum weboldalára!

 

HungaryCard kártyával a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításait kedvezményesen látogathatja.

 
   A kártya felmutatásával korlátlan alkalommal igénybe vehető a 20% kedvezmény a kártya érvényességi idejéig (2020.01.31.) 

      a felnőtt belépőjegy árából

 A 64428 kuponkód segítségével 10% kedvezménnyel rendelhető meg a kártya bármely típusa a www.hungarycard.hu oldalon keresztül. 

 RENDELJE MEG MOST KEDVEZMÉNYES HUNGARY CARD-JÁT>>>        
  

 

 

Hasonló ajánlatok
Kérdése van? Visszahívjuk!×