2 600 Ft - Egyedülálló kódexkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban
Érvényes: 2018.12.27 - 2019.02.09
Országos Széchényi Könyvtár
  • Magyarország, 1014 Budapest
    Szent György tér 4-5-6.
  • +36 1 224 3700
  • email
  • weboldal
Foglalás telefonon
Nem állapítható meg a tartózkodási helye!Pozíció pontosítása
Az ajánlat leírása

A Corvina könyvtár budai műhelye című tárlat a Budán készült kódexek történetét mutatja be. 2018. november 5-ei megnyitón jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius is. Számos pompás corvina és más díszkódex látható hazai gyűjteményekből, New Yorkból, Párizsból, a Vatikánból és a világ különböző pontjairól. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal látható Magyarországon.

A műhely működésének magas színvonalát jelzi, hogy különleges, eddig egyöntetűen itáliainak tartott kódexekről derült ki a budai eredet. Ilyen például a Pietro Ranzano magyar történetét tartalmazó corvina, amelyet eddig nápolyi munkának tartott a kutatás. A korábban ismertnél jóval árnyaltabban lehet bemutatni, hogy hogyan és milyen mértékben támaszkodtak a királyi könyvtár létrehozói a korábbi tudós főpapi generáció, Vitéz János, Handó György és Janus Pannonius gyűjteményeire.

A budai műhely azonban nem kizárólag a királyi könyvtár számára teljesített megbízásokat, hiszen – követve a király példáját – magas rangú főpapok is megbízóik közé tartoztak. A tárlaton számos darab látható a nekik készült kódexek közül. Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagyprépost három díszkódexét is kiállították: a magyar múlt egyik legszebb kódexe, a Budapesten őrzött breviárium mellett megtekinthető a főpap Párizsban őrzött imakönyve, valamint a new york-i breviárium és misszálé is. E két utóbbi kódex a kutatói emlékezet szerint még nem szerepelt hazai kiállításon.
Párizsból érkezett a magyar késő középkor egyik legjelentősebb mecénásának, Szatmári György pécsi püspöknek rendkívüli szépségű breviáriuma, valamint a budai műhely legszebb stíluskörének névadó csúcsdarabja, a Cassianus-corvina. Görög kódexek jelenléte egy uralkodói könyvtárban Mátyás uralkodásának idején még Itáliában is ritkaságnak számított. Buda e tekintetben is úttörő volt. Három unikális darab érkezett a Corvina könyvtár görög kódexei közül: Lipcséből az a corvina, amely egyedüliként őrizte meg Bíborbanszületett (VII.) Konstantin (905–959) bizánci császár művét az udvari szertartásrendről, valamint az úgynevezett Mynas-kódex Párizsból, amelyet Budán kötöttek egybe a 16. század legelején – talán a királyi könyvtárban fellelhető görög töredékekből.

Valódi szenzációként mutathatják be a legújabban azonosított corvinát is, amely szintén görög nyelvű, Teológus Szent Gergely műveivel. Filológiai különlegességként érkezett Lipcséből a görögül kiválóan tudó Janus Pannonius Plutarkhosz-fordítása. A budai műhely legkiemelkedőbb miniátora a milánói Francesco da Castello volt. Tőle rendszerint csak magyarországi munkákat láthat a közönség, ám most először találkozik egymással a mester magyar és itáliai produkciója, hiszen két, részben általa festett graduále érkezett Torinóból. De a kiállításon megtekinthető a Vatikáni Könyvtárból származó úgynevezett „vatikáni misszálé” is, a budai műhelyre jellemző stíluskeveredés, stílusimitáció különleges emléke.

Sudár Annamária szerkesztő a megnyitón az OSZK megújult virtuális Corvina könyvtárát mutatta be, kiemelve, hogy az összes máig azonosított corvina részletes adatlapja megtalálható a www.corvina.oszk.hu címen elérhető honlapon.

A számos interaktív elemmel is ellátott kiállítás 2019. február 9-ig lesz látható, a tárlathoz kapcsolódva az OSZK számos kísérőprogrammal is várja a látogatókat.

 

Jegyárak – a jegyváltás 17 óráig lehetséges

  • „Mátyás és Beatrix” teljes árú jegy (felnőtt): 2600 Ft /fő
  • „Humanista” kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas): 1300 Ft /fő
  • „Fekete Sereg” (csoportos kedvezmény, 10 fő fölötti felnőtt csoportnak): 2000 Ft /fő
  • „Hunyadi” (családos kedvezmény, 2 felnőtt, 2 gyerek): 6100 Ft
  • „Corvin János” kiscsaládos kedvezmény (2 felnőtt, 1 gyerek): 5100 Ft
  • Múzeumpedagógiai foglalkozások diákcsoportoknak: 3500 Ft/csoport (25 főig)
    A foglalkozások díja a belépőjegy megvásárlásán felül fizetendő, amely tartalmaz tárlatvezetést is. Jelentkezni a foglalkozásra a látogatás előtt legalább két héttel szükséges, írásban a következő e-mail címen: csoportvezetes@oszk.hu
  • A belépőjegy megváltása mellett szakmai tárlatvezetés is igényelhető a Corvina kiállításra, melynek díja a résztvevők létszámától függetlenül 6000 Ft. A kiállításra az állomány védelme érdekében max. 25 fő léphet be egyidejűleg.




Forrás és fotó: MTI; OSZK

Kérdése van? Visszahívjuk!×